Close

Emiel Hakkenes

single page image

Voortreffelijk leven

Uiteenlopende mensen zijn het eens over de belangrijkste hedendaagse deugden, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Moslims, katholieken, gereformeerden, atheïsten: allemaal hechten ze aan respect, betrouwbaarheid, openheid en zorgzaamheid.

De deugdethiek – die teruggaat op Plato en Aristoteles – is een prachtig eigentijds alternatief voor het vreugdeloze, vastgelopen normen – en waardendebat dat ons geen bruikbaar houvast heeft geleverd. ‘Deugd’ betekent oorspronkelijke virtuositeit: deugden leiden tot een voortreffelijk leven, niet tot een burgermansbestaan.

In dit boek gaat Peter Henk Steenhuis in gesprek met vooraanstaande denkers over wat in hun ogen kardinale deugden of ondeugden zijn. Aan het woord zijn onder andere Ger Groot, Frans Jacobs, Renée van Riessen en René ten Bos. Emiel Hakkenes schreef reportages bij de interviews.

Anita Huisman, tot slot, probeert de menselijke natuur op heterdaad te betrappen. Ze fotografeert al dan niet deugdzame treinreizigers op een vol perron en een skeelerende vader met kinderwagen die zich oefent in multi-tasking.

voortreffelijkleven

Uitgave:
2009

Recensies:
Reformatorisch Dagblad